Dünyaya güven

Rusya Toplumsal Uyum Projesi - Ağustos 2008 - Melis CantürkRusya Toplumsal Uyum Projesi - Ağustos 2008 - Melis Cantürk

Geçen yılın son haftalarında okulumuzun Gençlik Ödülü Programı lideri Sündüs Cebecioğlu, bana Ağustos ayında ödül programının altın katılımcıları için Rusya’da düzenlenmiş bir kamp olduğunu ve bu kampın katılımcılar için bir toplumsal uyum projesi sayılacağını öğrendiğimde, bu gezinin çok yorucu ve sıkıcı olacağına dair içimde bir his vardı. Fakat daha sonra Sündüs Hanım’ın bana, böyle bir fırsatı bir daha yakalayamayacağımı ve bu kampın benim için çok farklı bir deneyim olacağını söylediğinde, fikrimi değiştirdim ve bu geziye dahil olmaya karar verdim. Bu yüzden ben ve Kültür Koleji’nden 3 öğrenci olmak üzere, 4 altın katılımcısı ve bir ödül lideri olarak 4-11 Ağustos tarihleri arası Rusya/ Petrozavodsk’ta “Trust to the world” kampında Türkiye Katılımcıları olarak kaldık. Kampımızda sekiz farklı ülkeden, Türkiye, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka, Finlandiya, Litvanya ve Rusya, 72 katılımcı vardı. Ve bir hafta içinde yaptığımız sayısız aktiviteler(rafting, turizm ve hoşgörü üzerine seminerler, spor yarışmaları, Rus kültürünü tanımaya yönelik çalışmalar,dans ve fotoğraf yarışmaları, sosyal proje çalışmaları, Gençlik Ödülü ödül töreni vb), münazaralar,toplantılar, geziler, sunumlarla ben, bir çok yeni şey öğrenmenin ve eğlenmenin yanı Sündüs Hanım’ın da söylediği gibi zor bulunan bu fırsatı kullanıp, çok farklı bir deneyim yaşadım.

Kampın amacı farklı ülkelerden ve milletlerden gelmiş tüm katılımcılara değişik kültürleri ve yaşam stillerini öğretmek, aynı zamanda dil,din ve ırk farkının etkisinden uzak herkesin aslında birbirleriyle ne kadar kısa zamanda güçlü arkadaşlıklar kurabileceğini ve uyum için yaşayabileceğini kanıtlamaktı. Ve tüm katılımcıların, kamp asistanlarının ve ödül liderlerinin arkadaşça tutumları, yardımseverliği ve renkli kişilikleriyle, aynı zamanda bu amaca yönelik çalışmalarla biz bunu başardık. Kampta, farklı din ve kültür organizasyonlarından gelen temsilcilerle buluşup, kendi aramızda ülke sorunlarımızı tartıştığımız toplantılar düzenleyip, bu sorunları çözmek için münazaralar yaptık. Ayrıca Petrozavodsk ve St. Petersburg’un turistik yerlerini gezdik ve kampta sayısız harika aktiviteler yapıp, oyunlar oynadık. Tüm bunların arasında beni en çok etkileyense, herkesin kampa alışmasını ve birbirimizi anlamamıza yardımcı olan “Cultures Fair” dı. Biz bu aktiviteyi kampın ikinci günü yaptık. O gün her grup kendilerine verilen standları, kendi ülkelerini tanıtan afişler hazırlayıp, bayraklarını asıp, standlardaki masalara da tanıtımda diğer katılımcılara verebilecekleri küçük hediyeler ya da yiyecekler koydular. Herkes hazırlıklarını bitirdiğinde, bizler büyük bir daire oluşturduk ve asistanlar sırayla farklı grupları çağırıp, diğerlerine ülkelerinin geleneksel danslarını göstermelerini hatta öğretmenlerini söylediler. Sıra Türk Grubu’na geldiğinde, bizler ilk önce diğer katılımcılara halay çekmeyi öğrettik ve daha sonra tüm kamp olmak üzere halay çektik. Daha sonra her ülkenin standalarını gezdik, onların yaşam stilleri, damak tatları,gelenek ve görenekleri dahil olmak üzere bir çok şey öğrendik. Bizim standımızdaysa bizler tatillerimizden,turistik yerlerimizden, ünlü Türklerden bahsettik ve arkadaşlarımıza Türk Lokumu, küçük kahve poşetleri, nazar boncuklu anahtarlıklar, Türkiye Broşürleri ve çerez paketleri verdik. Ben o zamana kadar bir günde çok sayıda farklı kültürü öğrenmenin hiç bu kadar eğlenceli olabileceğini düşünmemiştim. Bu yüzden kampımızın özellikle ikinci günü aklımda unutulmaz bir anı olarak kaldı ve kalacak.

Ben Rusya’da geçirdiğim bir haftalık süreçte harika bir zaman geçirdim.Bu kamp bana sorun çözebilmeyi ve benim için “farklı” kişilere, olaylara ve durumlara olumsuz ya da tek bir bakış açısından bakmak yerine, onları gözlemleyerek daha yapıcı ve hoşgörünün ağır bastığı bir perspektiften bakmayı ve onlardan kendime pay çıkarmayı öğretti. Ayrıca bana, her ne kadar farklı din ve milliyetlere mensup olup, farklı dilleri konuşsak da aslında hepimiz ortak bir yerde yaşadığımız ya da bulunduğumuz süreçte bir ortak bir yolu bulmayı başarıp, birbirimizi anlayıp, birbirimize saygı gösterip, hoşgörülü davranıp, belki de yıllarca beraber yaşadığımız, ortak bir şeyi paylaştığımız insanlarla kurduğumuz arkadaşlıklardan çok daha güçlü bir dostluğun nasıl bir hafta kadar kısa bir sürede kurduğumuzu gösteren ve benzeri olmayan bir deneyim yaşattı. Bu yüzden ben, “ayrıcalık” olarak tanımladığım bu programa katılmamı sağlayan okulumuz Gençlik Ödülü koordinatörü Sündüs Cebecioğlu’na , Türkiye Gençlik Ödülü Vakfı’na , Ödül Liderimiz Özlem Gül’e özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ayrıca bu eksiksiz programı hazırlayan Rusya Gençlik Ödülü Programı’na, bize asistanlık yapan tüm rus arkadaşlarımıza ve aynı zamanda bu kampı unutulmaz kılmakta emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Umarım tekrar bu insanlarla buluşma imkanım olur ya da daha farklı bir uluslararası gençlik kampına katılıp, tüm bu harika duyguları ve deneyimleri tekrar yaşarım.

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı European Council of International Schools National Association for College Admission Counseling (c) Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi

VKV Koç Özel İlköğretim Okulu ve Lisesi
Orhanlı Köyü, Çayırlar Mevkii P.K. 60